Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Ung journalist intervjuar en grupp Sydkoreanska studenter som besökte Almedalsveckan 2019

Unga röster ska höras

Publicerad 2022-06-13 19:05
Region Gotland vill ta vara på ungas röster, därför ska tio gotländska ungdomar sommarjobba med ett nytt uppdrag; att bevaka Almedalsveckan. Resultaten kommer att publiceras på Gotland.se och i Almedalsveckans kanaler.
I sommar handleder Biblioteketen på Gotland, Film på Gotland och demokratristrategen tio sommarjobbare inom demokratiutveckling och MIK; medie- och informationskunnighet. Inom Region Gotlands feriejobbs ramar kommer fyra unga att arbeta som demokratiutvecklare med film som uttryck. Vidare kommer sex ungdomar att rapportera från Almedalsveckan med arbetsplats Almedalsbiblioteket.
 
- Jag ser verkligen framemot att få möjlighet att få visa upp Almedalsveckan 2022 utifrån ungdomars perspektiv. Vi vill att våra unga reportrar själva sätter sin prägel, fångar det som de ser är intressant under veckan, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
Fler samarbete med organisationer för unga
Almedalsveckan samarbetar under årets demokrativecka också med partiernas ungdomsförbund. Representanter från samtliga ungdomsförbund finns under söndagen i Almedalen på Partitorget. Förbundsordföranden har dessförinnan stått på Almedalens scen och debatterat, duellerat och talat.
 
I ett annat samarbete är med Ung Media. De unga journalisterna som ingår i Ung Medias Almedalstrupp kommer från hela landet och deras gemensamma intresse är media. Upplägget är ungefär detsamma som för Region Gotlands feriejobbare.
 
Fler Unga är också en grupp av unga engagerade personer som Almedalsveckan har ett samarbete med. Exempelvis är Fler Ungas ordförande moderator för en av delarna när ungdomsförbundens ordföranden står på Almedalens scen.
 
- Unga Almedalsbesökare ger Almedalsveckan energi och kreativa samtal, men också inblick i hur morgondagens ledare tänker, avslutar Mia Stuhre.