Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Samtliga partiledare talar under årets Almedalsvecka

Publicerad 2022-04-06 07:36
I år är Almedalsveckan äntligen tillbaka på plats i Visby igen under fem dagar och samtliga partiledare har gett klartecken till att medverka och tala under sitt partis dag.
– Vi är stolta och glada över våra partiers engagemang, Partiledarnas medverkan som talare stärker Almedalsveckan som den viktiga demokratiska mötesplatsen, som den är, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
 
Under mer än 50 år av Almedalsveckans historia har partierna haft en egen dag. Men sedan år 2021 är veckan förkortad och partierna delar nu dagar. Med två partier per dag blir det även två partiledartal per dag, ett dagtal klockan 11:00 och ett kvällstal klockan 19:00. 
 
– Med en kortare vecka hoppas vi att Almedalsveckan blir ett intressantare evenemang för fler, genom att dagarna blir fylligare och mer innehållsrika, säger Jesper Skalberg Karlsson, ordförande i Almedalsrådet och regionrådet (M).
Socialdemokraterna inleder Almedalsveckans partiledartal på kvällen, söndagen den 3 juli. Det är statsminister Magdalena Andersson som talar för sitt parti. 
Måndagen den 4 juli är det Moderaternas och Vänsterpartiets dag. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar innan lunch och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar avslutar med sitt tal på kvällen.
Tisdagen den 5 juli är det dags för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att inta talarstolen innan lunch och kvällen avslutas av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Onsdagen den 6 juli tar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson plats på scen och efterföljs av Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som avslutar kvällen.
Avslutningsdagen, den 7 juli, är Miljöpartiets dag och det är språkröret Per Bolund som avslutar årets partiledartal under Almedalsveckan med sitt tal innan lunch.
Före det är dags för det första partiet att ta över ansvaret parken i Almedalen för sin halvdag är det Region Gotland som ansvarar för invigningsprogrammet under förmiddagen söndagen den 3 juli. Det samma gäller även under eftermiddagen på avslutningsdagen torsdagen den 7 juli, från klockan 15:00 och framåt.
 
– Under de dagar då Region Gotland ansvarar för evenemang kommer det att ske spännande och nya saker i Almedalen, säger Mia Stuhre, inledningsdagen planerar vi att upplåta scenen i Almedalen till ungdomsförbunden. Vi står också som arrangör för de evenemang som ideella organisationer bidrar med under temat ”Alla röster ska höras”, även detta i parken i Almedalen.
 
För mer information
Mia Stuhre, verksamhetsledare Almedalsveckan för Region Gotlands värdskap
Telnr: 0498 – 26 90 85
E-post: mia.stuhre@gotland.se
 
Hemsida: www.almedalsveckan.info/talare