Världen behöver fler Ing-Marior!
2023-07-06 09:36
Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnaren på Sveriges kommuner och landsting, vigde sitt liv åt kampen för bättre psykisk vård. Hon var envis, modig och övertygad om att ingen människa är bortom räddning. Efter hennes allt för tidiga död tar nu hennes fam...
Det är med blandade känslor Lasse Stjernkvist reser till Almedalsveckan 2023. Han som varit där så många gånger, deltagit i massor av seminarier och samtal. Han som verkligen älskar Almedalsveckan och allt den står för. Men i år är allt annorlunda.
– När jag åkte hem från Almedalen förra året var jag övertygad om att jag aldrig skulle åka tillbaka. Jag kände att det skulle vara alldeles för tungt, säger Lasse.
Dagen innan hade det värsta tänkbara drabbat Visby – ett mord på öppen gata. Den mördade, Ing-Marie Wieselgren, var läkare och psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och landsting, SKR. För Lasse Stjernkvist också en nära vän.
– Vi var del av samma kompisgäng under tonårstiden i Motala. Senare möttes vi igen när mitt politiska engagemang och hennes som psykiater korsades. Bara två kvällar innan mordet satt vi tillsammans och planerade framtiden. Vilka frågor vi skulle driva, berättar han.
Och för Ing-Maries skull kommer han tillbaka till Almedalen. Nu som ordförande i en nystartad stiftelse till hennes minne.
– Redan på natten efter mordet fanns det en känsla av att vi måste driva hennes engagemang vidare. När familjen frågade om jag ville engagera mig i stiftelsen var svaret självklart ja.
Till Almedalsveckan kommer också en annan av stiftelsens styrelseledamöter, Lovisa Wieselgren Björkegren, svärdotter i Ing-Maries stora familj. För henne har det senaste året gått åt till att bearbeta och försöka förstå det ofattbara som hänt. Inte minst rättegången mot den nu dömde gärningsmannen, som själv har en lång historia av psykisk sjukdom, stärkte Lovisa att fortsätta i sin svärmors fotspår.
– Efter rättegången kände jag bara att allt är så fruktansvärt tragiskt. Att människor som behöver hjälp inte får det, och då kan det gå så snett som i det här fallet. Jag vet att Ing-Marie hade gjort allt hon kunnat för att hjälpa den här människan, vilket bara gör det ännu mer sorgligt, säger Lovisa.
Lovisa har inte varit på Almedalsveckan tidigare. När hon fick besked om det tragiska som hänt förra sommaren var hon och maken hemma i Uppsala och fixade i trädgården. Men i år kommer hon att vara på plats i Almedalen och fortsätta kampen för bättre psykisk vård.
– Det var Ing-Maries livsuppgift. Det arbetet får inte ta slut. Vi kan inte låta mörkret ta över. Vi måste stå upp för frågan och för oss själva, säger Lovisa.
Den nystartade stiftelsen vill fungera som en knutpunkt för organisationer och individer som verkar i Ing-Maries anda. Namnet avslöjar en av grundbultarna i den andan: Tillsammans för psykisk hälsa.
– Hon var övertygad om att lösningen är en bättre förmåga att samarbeta över gränser – patienter, anhöriga, frivilligorganisationer och det offentliga. Vi behöver använda allas engagemang. Det är ju delvis det som är Almedalsveckans syfte och funktion också. Hon var ett slags mini-Almedalen inom psykiatrin, säger Lasse Stjernkvist.
– Hon var bra på att samarbeta men hon var inte alltid så bekväm, fortsätter han. När någon inte gjorde tillräckligt – då var hon inte sen med att påpeka det. Hon vågade ifrågasätta och vara kritisk, fortsätter han.
Både Lasse och Lovisa är måna om att en bredare bild av Ing-Marie Wieselgren kommer fram. Hon var så mycket mer än bara psykiatrisamordnare på SKR.
– Hon var verkligen en helt fantastisk människa. Genomsnäll, klok, generös och envis – på ett bra sätt. Hon fick fart på saker och ting och gav sig inte när hon verkligen ville något, säger Lovisa.
– Hon hade en unik övertygelse om att det faktiskt går att hjälpa alla, om man hjälper tidigt och använder de gemensamma resurserna på rätt sätt. Ingen är bortom räddning. Den optimismen, i så absurd kontrast till mordet, hoppas jag att vi ska kunna förmedla, säger Lasse Stjernkvist.
– Världen behöver fler Ing-Marior.
Text: Moa Candil på uppdrag av Almedalsveckan
HUR VILL DU BIDRA?
Det finns flera sätt att stötta stiftelsens arbete kring psykisk hälsa och välbefinnande, till minne av Ing-Marie och i hennes anda. Inget bidrag är för litet – eller för stort. Direktdonera, köp deras pin eller beställ ett Gåvobrev i present eller som tack till exempelvis talare vid event.
Stiftelsen vill samverka med och stödja initiativ från enskilda, verksamheter och organisationer, över alla samhällssektorer och målgrupper, som genomförs i Ing-Marie Wieselgrens anda med fokus på psykisk hälsa. www. stiftelsenimwieselgren.se
Denna artikel publicerades för första gången i Almedalen Just Nu, en tidning som delades ut till alla Almedalsbesökare och även till prenumeranter av de två lokaltidningarna på Gotland dagen innan Almedalsveckans invigning.
Denna artikel publicerades för första gången i Almedalen Just Nu, en tidning som delades ut till alla Almedalsbesökare och även till prenumeranter av de två lokaltidningarna på Gotland dagen innan Almedalsveckans invigning.