Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Tips för ett lyckat deltagande

För att du ska få en så bra upplevelse av ditt deltagande under Almedalsveckan ger vi dig några av våra bästa tips.

En man går mot en skylt om Almedalsveckan

Vad vill du få ut av veckan?

Fundera ut vad du vill uppnå med att delta under Almedalsveckan. Beroende på vad ditt svar blir så har du en större chans att få ut mer av veckan nu när du vet vad du vill.

Planera men var öppen för det oväntade

Planera ditt deltagande, men tänk också på att skapa rymd för det oväntade. Det unika med Almedalsveckan är att alla är öppna för möten och mycket mer tillgängliga än vad som kanske är fallet under resten av året.

Ge dig tid för glassmöten

Vi brukar prata om att göra plats för glassmöten, korta möten med personer som du inte visste i förväg att du skulle träffa. Kanske är det så enkelt som att sätta sig bredvid någon på en parkbänk i Almedalen.

Bra skor och koll på kartan

Tänk på att även om avstånden mellan evenemangen är små det kan vara backar, mycket folk och i vissa fall vara knepigt att hitta lokalen, skapa rymd i ditt schema även för att minska eventuell tidsnöd.

En rekommendation är också att ta på sig bra skor. Det är kullersten och backar som är en del av det offentliga rummet.

Förbered dig inför evenemangen

Ska du gå på ett evenemang kan det vara bra att förbereda dig. Vilka frågor vill du ha svar på? Vet du det finns det en större chans att du får svar på dem.

Skapa ditt personliga program

Almedalsveckans program fylls på efterhand under våren. Arrangörerna kan ansöka om att finnas med i det officiella programmet fram till och med Almedalsveckans sista dag.

Spara och dela evenemang

Spara dina favoriter genom att dela evenemang till din kalender eller via andra kanaler om du önskar tipsa andra. Det finns en funktion i programmet som heter Just Nu. När Almedalsveckan är igång kan du upptäcka nya evenemang genom att se vad som händer inom den närmaste tiden.

Skriv ut programmet

Du kan sortera bland evenemangen och göra ett eget skräddarsytt program utifrån ämnen och dagar. Ett program som du sedan kan spara ner som en pdf eller skriva ut.

Vad kostar det och behöver jag biljett?

Alla evenemang som finns med i det officiella programmet är kostnadsfria och öppna för alla.

Behöver jag anmäla mig?

Det krävs ingen anmälan men lokalerna är i vissa fall små och att många vill få plats. Tänk på att vara ute i god tid.

Det finns slutna evenemang men dessa är inte en del av Almedalsveckans officiella program.

Är det långt mellan evenemangen?

De flesta evenemang pågår i närheten av Almedalen och i Visby innerstad, men det kan finnas de som genomförs en bit ifrån Almedalen. Vi brukar rekommendera arrangörerna att hitta platser för evenemangen som är som mest 20 minuters promenadavstånd från parken.

Boka boende och resa

Kommer du från fastlandet eller utlandet är det bra att i god tid boka både resa till Gotland och boende som passar dig.

Det finns olika alternativ för olika önskemål både för boende och resa. Hittar du inte det du söker i Visby så finns det alternativ på andra ställen på Gotland. Kollektivtrafiken binder samman de flesta tätorterna med Visby på ett sätt som gör att du inte missar något.

Ett annat alternativ kan även vara att åka tur och retur samma dag om du önskar.

Bagageförvaring

Det råder inte väskförbud under Almedalsveckan men vi rekommenderar ändå alla att lämna in sitt bagage i vår väskinlämning. I samarbete med Gotlands Bowlingveteraner kan vi även i år erbjuda bagageförvaring, på central plats: Lilla röda huset med svart port mellan matområdet och havet.

Öppettider: måndag–fredag klockan 08.00–21.00

Observera att du måste hämta ut ditt inlämnade bagage innan stängning.

Hållbarhet

Almedalsveckan strävar efter social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi uppmuntrar våra arrangörer att ha mångfald i sina evenemang och ramverket är i sig ett slag för hållbarhet ur alla aspekter.

Arbetet för att nå ett ekologiskt hållbart samhälle pågår ständigt på Gotland. Almedalsveckan besöks varje år av över 40 000 personer och varje åtgärd som minimerar påverkan på miljön är betydelsefull. Evenemang som är miljödiplomerade är märkta med ett M i programmet.

Tillgänglighet

I programmet kan du söka på evenemang som är tillgängliga för rullstol, har teleslinga, teckentolk eller syntolk. Du kan även se om evenemanget kommer att webbsändas vilket gör att du även kan ta del av Almedalsveckan hemifrån via Almedalsveckan Play.

Vilka får vara med i programmet?

Almedalsveckan är den demokratiska mötesplatsen för alla och är en viktig arena för samtal och dialoger om aktuella samhällsfrågor som bidrar till att utveckla vårt samhälle. För att stärka och förtydliga Almedalsveckans roll som demokratisk arena finns det ramverk som gäller för deltagande under Almedalsveckan.

Ramverket utgör basen

Ramverket ligger till grund för kriterier som gäller för medverkan med evenemang i det officiella programmet samt för att arrangera aktiviteter på offentlig plats i Almedalsområdet. Det är också vägvisande för alla som deltar och syftar till att stärka Almedalsveckan som demokratisk mötesplats.

Under Almedalsveckan gäller följande:

  • Ha fokus på dialog om aktuella samhällsfrågor
  • Följa Almedalsveckans kärnvärden; Öppenhet, Tillgänglighet och Ömsesidig respekt
  • Bidra till att göra Almedalsveckan till ett hållbart arrangemang
  • Var fritt från kommersiella inslag, såsom försäljning av vara/tjänst eller marknadsföring av verksamhet
  • Följa svensk lagstiftning
  • Främja samhällets demokratiska värden såsom grundläggande frihet, rättigheter och skyldigheter

Almedalsveckans spelregler

Almedalsveckan är den demokratiska mötesplatsen för alla. En magisk plats för dialog, utbyte och oväntade möten som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Gott samtalsklimat

Ett gott samtalsklimat präglas av ömsesidig respekt och utesluter att vi förnedrar, hånar eller skrämmer varandra. Alla har rätt att tala.

Öppet sinne

Genom att lyssna, ta in, diskutera och argumentera kan vi givetvis påverka andra. Men vi måste även vara beredda att påverkas och våga förändras.

Aktivt lyssnande

Att vara en god lyssnare är viktigt i en demokrati. Genom att lyssna kan vi förstå andra och kanske omvärdera oss själva och våra egna ståndpunkter. Det bidrar till genomtänkta åsikter.

Genomtänkta argument

När vi argumenterar gör vi det med väl genomtänkta argument. Vi gör det med syftet att förklara och skapa förståelse. Vi använder inte härskartekniker utan strävar efter att göra det lättare för andra att förstå vår åsikt.

Fokus på åsikter

Kom ihåg att det är åsikter vi diskuterar. Det finns ingen anledning att bli arg på dem som inte tycker som vi – det är själva poängen med demokrati.

Förbered dig på en världsarvsstad

Visby är en Hansastad och en världsarvsstad som är belägen i en backe. Förbered dig kort och gott på backar och gatsten, lokaler som är i medeltidavalv, trädgårdar i en skyddad och unik miljö.

Almedalen som är den geografiska kärnan av Almedalsveckan ger dig en möjlighet till reflektion, rekreation och möten. Passa på att njuta i en vacker miljö med en rustik inramning av Visbys ringmur.

Njut av ditt besök och varmt välkommen

Har du några funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på Almedalskontoret. För funderingar och frågor om enskilda evenemang kontakta ansvarig person för respektive evenemang.

Under Almedalsveckan finns vi i området om du behöver hjälp. Har du frågor om hur det är att bo och leva på Gotland och Region Gotland som arbetsgivare finner du oss på Donners plats på Träffpunkt Gotland.

Lycka till i planeringen och varmt välkommen!

Kontakta oss

Almedalskontoret

Har du frågor så hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider telefon: Vardagar 09.00–15.00 (lunchstängt 12.00–13.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 februari 2025