Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Tillgänglighet

Almedalsveckan står för att vara öppet och tillgängligt för alla. Det demokratiska samtalet ska vara tillgängligt för dig oavsett vem du är. Det innebär att vi tillsammans skapar evenemang som är tillgängliga för så många som möjligt.

Tillgänglighet för dig som besökare

De arrangörer som erbjuder tillgänglighetstjänster eller anordnar sina evenemang i tillgänglighetsanpassade lokaler markerar detta och det är också sökbart i det officiella programmet.

Om du som besökare vill närvara på ett evenemang som exempelvis saknar tolktjänster kan du kontakta din hemkommun eller din region för att höra hur de ställer sig till att se Almedalsveckan som vardagstolkning och därigenom stå för kostnaderna.

Tillgänglighetssymboler i programmet

I programmet kan du söka på evenemang som är tillgängliga för rullstol, har teleslinga, teckentolk eller syntolk. Du kan även se om evenemanget kommer att webbsändas vilket gör att du även kan ta del av Almedalsveckan hemifrån genom att filtrera i programmet på webbsändningar.

Symbolerna i bildenfrån vänster till höger: översta raden visar teleslinga, syntolkning och teckenspråkstolkning. Den undre raden visar symbolerna för entré tillgänglig för rullstol, toalett tillgänglig för rullstol, textning av digitala sändningar och webbsändning.

Symbolerna från vänster till höger: översta raden visar teleslinga, syntolkning och teckenspråkstolkning. Den undre raden visar symbolerna för entré tillgänglig för rullstol, toalett tillgänglig för rullstol, textning av digitala sändningar och webbsändning.

Teleslinga

Teleslinga eller annan teknisk utrustning för personer med nedsatt hörsel.

Syntolkning

Evenemang som har syntolkning.

Teckenspråkstolkning

Teckenspråkskunnig person, teckenspråksversion eller annan teknisk utrustning som har samma funktion finns.

Entré och lokal tillgänglig för rullstol

Entré har inte trappa alternativt finns den en ramp med lutning på maximalt 1:12. Om dörr, dörrbredd minst 80 cm bred. Om tröskel, maximalt 2,5 cm hög.

Toalett tillgänglig för rullstol

Dörrbredd minst 80 cm. Om tröskel maximalt 2,5 cm.

Evenemanget textas

Evenemanget textas. Gäller inte bara de digitala sändningarna utan kan även vara textade seminarier på plats.

Webbsändning

Evenemanget genomförs även digitalt och finns att se på direkt eller i efterhand utifrån vad arrangören har gjort för val. Du hittar sändningarna i det officiella programmet under rubriken Almedalsveckan Play.

Anpassningar för bättre framkomlighet

Fysisk begränsning av tillgänglighet

Världsarvet Visby är en medeltida stad vilket innebär en från början fysiskt begränsad tillgänglighet. Visby är belägen i en backe och gator och gränder i innerstaden har en beläggning av gatsten med springor och ojämnheter. För att öka tillgängligheten har delar av gatubeläggningen jämnats till och trottoarkanter fasats av i området runt Almedalen samt de stora gångstråken.

Tillgängliga lokaler

Den stora efterfrågan på lokaler under veckan innebär att många platser som används inte i första hand är anpassade för mötesverksamhet och därför kan ha begränsad tillgänglighet. Det ställer krav på arrangörer att komplettera och anpassa så att alla kan delta.

Begränsning av fordon

För att underlätta framkomligheten och öka säkerheten är delar av innerstaden samt hamnen avstängd för fordonstrafik. Personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade får köra in i området och har tillgång till avgiftsfria parkeringsplatser.

Parkeringsplats för rörelsehindrade

Parkeringsplatser för rörelsehindrade finns på Skeppsbron i höjd med Korsgatan. Platserna är avgiftsfria. Dessa parkeringsplatser nås via den bemannade bommen vid södra infarten i hamnen.

Anpassningar för tillgänglighet i ljud och bild

Tolktjänster

Varje arrangör kan möjliggöra för tolkning av sina evenemang – teckenspråkstolkning, skrivtolkning och syntolkning finns att beställa för arrangörerna.

Teleslinga och annan hörteknik

Varje arrangör kan göra det möjligt att fler kan höra vad talarna säger med hjälp av teleslinga eller annan hörteknik.

Tillgänglighetsrådet och Funkisam

Almedalsveckan samarbetar med Tillgänglighetsrådet Region Gotland och Funkisam Gotland för att Almedalsveckan i stort ska bli mer tillgänglig. Vi bidrar alla till att göra Almedalsveckan tillgänglig för så många som möjligt.

Region Gotlands informationsansvar

Att öka tillgängligheten för Almedalsveckans besökare är ett prioriterat område för Region Gotland. Vi arbetar främst med informationskanalen almedalsveckan.info och Region Gotland står bakom driften av den här webbplatsen. Vi strävar efter att almedalsveckan.info ska kunna uppfattas, hanteras och förstås av alla användare, oavsett funktionsnedsättningar och oberoende av vilka hjälpmedel du använder.

Vill du läsa mer om hur almedalsveckan.info uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem:

Webbplatsen almedalsveckanplay.info

Mer information om tillgängligheten på Playplattformen finns här:

Almedalsveckan Play tillgänglighet

Kontakta oss

Almedalskontoret

Har du frågor så hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider telefon: Vardagar 09.00–15.00 (lunchstängt 12.00–13.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 februari 2025