Beredskap och säkerhet
Lika självklart som att planera vilka som ska vara med i debatten är att planera och genomföra ett tryggt och säkert arrangemang. Som arrangör är du ansvarig för det som händer under ditt evenemang.
Planerar du att genomföra evenemang under Almedalsveckan så rekommenderar vi dig att tänka lite extra på vad det innebär utifrån säkerhetsläget. För många arrangörer är detta en enkel fråga, deras evenemang tar inte upp någon kontroversiell fråga och deras gäster har inte någon hotbild över sig. Oavsett om du landar i att ditt evenemang ingår i ovan nämnda eller inte, så rekommenderar vi att du utser en eller två av dina kollegor till evenemangsvärdar.
Evenemangsvärdar
Som arrangörer har ni en fin möjlighet till gott värdskap redan från det ögonblick besökarna anländer till evenemanget. Ett varmt välkomnande kombinerat med tydlig information om säkerheten skapar trygghet. Se till att gästerna vet var nödutgångar, brandsläckare och första hjälpen-utrustning som förbandsväska och hjärtstartare finns. Denna information är en central del i att förebygga risker och bidra till en säker miljö.
Ert värdskap handlar också om att vara närvarande och uppmärksam under hela evenemanget. Evenemangsvärdarna ser till att nödutgångar inte blockeras, att lokalens maxantal inte överskrids och att stämningen i publiken förblir lugn. Att vara observant och redo att agera vid behov är avgörande för att upprätthålla säkerheten. Det behöver inte vara komplicerat, ofta räcker dessa enkla åtgärder långt för att upprätthålla en trygg miljö.
Ansvar
Som arrangör har du ett ansvar för att ditt evenemang genomförs på ett tryggt och säkert sätt. Ta reda på vad som gäller utifrån lagar och regelverk, exempelvis ordningslagen, alkohollagen, arbetsmiljölagen, allmänna lokala ordningsföreskrifter och lagen om skydd mot olyckor (brandsäkerhet).
Du har även ett ansvar för att du och ditt arrangemang har nödvändigt försäkringsskydd, exempelvis ansvarsförsäkring.
Tryggt och säkert evenemang
Det är viktigt att du skapar förutsättningar för ett tryggt och säkert evenemang för dina deltagare och besökare. Gör alltid en riskanalys och en riskbedömning för ditt evenemang och bedöm utifrån den om du har behov av till exempel ordningsvakter eller säkerhetspersonal.
Första hjälpen
Kontrollera var du har tillgång till första hjälpen-utrustning (förbandsväska, hjärtstartare) i anslutning till ditt evenemang. Du bör ha tillgång till enklare förbandsväska i din lokal eller på den plats du är.
I Almedalsområdet finns ett antal så kallade trygghetspunkter där det finns brandsläckare, första hjälpen-väska och hjärtstartare. Några av dessa platser är bemannade med första hjälpen-personal.
Larma rätt
Se till att det finns anslag på platsen med belägenhetsadress eller koordinater, 112-numret samt några minnespunkter:
- Vad har hänt?
- Var har det hänt? (belägenhetsadress eller koordinater)
- Vilket telefonnummer når vi dig på?
Brandskydd
När du hyr en lokal under Almedalsveckan, tänk på lokalens brandskydd. Ansvaret för brandskyddet ligger enligt lag (lagen om skydd mot olyckor) både på den som äger en byggnad och den som bedriver verksamhet där, till exempel ett seminarium.
Det är ägaren till lokalen som övergripande ska se till att byggnaden är säker ur brandskyddssynpunkt. Den tillfällige hyresgästen ska se till att verksamheten sker på ett säkert sätt, exempelvis genom att:
- inte blockera utrymningsvägarna.
- ta reda på var närmaste brandsläckare eller brandutrustning finns.
- se till att lokalerna inte blir överfulla. utan Du ansvarar för att ha kontroll över hur många besökare som finns i lokalen och säga stopp när lokalens maxantal har nåtts.
Ett bra brandskydd förutsätter att alla parter tar sitt ansvar. I Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps informationsmaterial Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler finns bra och tydlig information om vad du som tillfällig hyresgäst av en lokal bör tänka på. Länk finns längst ner på sidan.
Räddningstjänsten på Gotland kan också ge råd för säkra evenemang. Länk till deras webbplats finns längst ner på sidan.
Förhindra smittspridning
Vi är många som besöker och rör oss på Visbys gator under Almedalsveckan. Låt oss tillsammans hjälpa till att hindra smittspridning när vi träffas. Hur gärna du än vill medverka på Almedalsveckan, så är din och dina medmänniskors hälsa viktigast!
Tänk på:
- Även om det i vissa fall kan vara svårt, så försök att hålla avstånd till din omgivning och uppmana också de som deltar i dina evenemang att tänka på avståndet.
- Vi vet att handsprit har en effekt, så ha gärna handsprit tillgängligt för dig och dina besökare. En flaska handsprit vid entrén kan räcka.
Gemensamt ansvar
Målet är att Almedalsveckans besökare och deltagare ska uppleva ett tryggt och säkerhet arrangemang. För att nå dit behöver alla vara med och bidra. Arrangörerna tar ansvar för sina evenemang, polismyndigheten för det som sker på offentlig plats och Region Gotland tar ansvar för att stärka upplevelsen av ett gott värdskap.
Kontakta oss
Almedalskontoret
Har du frågor så hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Öppettider telefon: Vardagar 09.00–15.00 (lunchstängt 12.00–13.00)
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 februari 2025