Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bli en del av Almedalsveckans hållbarhetsarbete

Almedalsveckan strävar efter att vara ett hållbart arrangemang. Under åren har miljödiplomering av evenemang införts och plastreducerande åtgärder gjorts i syfte att vara hållbara. Nu är det dags för nästa steg - reducera engångsmaterial.

Forskning visar att evenemang där många människor samlas är en gynnsam miljö för beteendeförändringar. Därför erbjuds alla besökare på Almedalsveckan att, helt kostnadsfritt, vara med och testa ett nytt rotationssystem för flergångsförpackningar för mat som serveras i det tillfälliga matområdet nära Almedalen.
 
I projektet deltar, förutom Region Gotland och Almedalsveckan, ett par samarbetspartners som alla brinner för en hållbar miljö och ett engångsfritt samhälle. Dessa samarbetspartners är Tint, Light My Fire, Samhall och Solserv, som var och en står för en nyckelroll i systemet.
Skippa engångs, testa flergångs!
Besökarna som väljer att äta på matområdet erbjuds en flergångsmatlåda vid ingången. De registrerar sig i en webbapp, får en ID-märkt matlåda och skannar själv in lådans QR-kod.
 
Därefter är det bara att hämta favoriträtten hos någon av matleverantörerna på plats. När måltiden är avslutad lämnas lådan tillbaka på uppsamlingsstationen och besökaren skannar koden igen. 
 
Eventuella matrester skrapas direkt ner i en komposteringsanläggning, som sedan gör om dessa rester till matjord, och matlådorna hämtas upp för diskning och lämnas tillbaka rena nästa dag. Transporten till och från diskstationen sker med hjälp av en eldriven golfbil.
Bild på hur det funkar att vara med i pilotprojektet.
Syftet med pilotprojektet
Inom de närmaste åren införs lag på att krögare som erbjuder hämtmat ska använda flergångsförpackningar i ett rotationssystem. En skatt införs på engångsplastprodukter som matlådor och muggar. Almedalsveckan är en fantastisk plats att testa nya idéer på. Idéer som sedan kan tas upp av andra större arrangemang, idéer som kan bidra till förändring och idéer som ger upphov till intressanta samtal.
Var med du också!
Det kostar inget extra att använda flergångsförpackningarna och efter den tjugonde maträtten som lagts i förpackningen uppstår den positiva effekten. Då har vi tjänat in det klimatavtryck som produktionen av matförpackningen har, och som annars tjugo engångsförpackningar som slängts efter den första och enda användningstillfället.
 
Dela gärna med dig av din hållbara måltid i sociala medier – vi ses under hashtaggen #engångsfrittalmedalen.
 
Ta chansen att vara med och driva förändringen. Tillsammans kan vi göra skillnad!
Bild med de medverkandes logotyper