Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Ordna platsen som du vill ha den

När du har fått ditt tillstånd för markplats från Polismyndigheten är det du som arrangör som är ansvarig för allt det du behöver på platsen, som stolar, monter/tält, el, eventuellt bygglov med mera.

Dina möjligheter och ditt ansvar

Det är en del praktiska delar som du som arrangör behöver fundera över så att du skapar en arena som passar just ditt evenemang. Det som ingår är rätten att nyttja marken – du behöver ta med allt som ska finnas på platsen. Det kan vara ett tält, en scen, stolar för besökare, en utställning eller något helt annat.

Glöm inte att ansöka att vara med i det officiella programmet så besökare hittar din organisation.

Det offentliga rummet - vårt ansvar

Region Gotland genom Teknikförvaltningen planerar för användandet av offentlig plats under Almedalsveckan. Det är många parametrar och intressenter som vi behöver ta hänsyn till. Region Gotland ska bland annat se till att hålla ytor fria för räddningstjänst, ambulans, polis och för andra aktörer som behöver komma fram. Tillsammans hjälps vi åt.

Se gärna checklistan för arrangörer som en hjälp och var noga med att läsa reglerna vad du får och inte får göra på din markplats under Almedalsveckan. Kom ihåg att även informera underleverantörer och personal.

Behöver du bygglov?

Under Almedalsveckan behöver du inte bygglov för fristående

  • mindre byggnader i ett plan (upp till 25 kvadratmeter)
  • byggnader i form av tältkonstruktioner i ett plan (upp till 100 kvadratmeter)
  • skyltar på de platser som är en del av evenemanget.

Med skylt avses även tavla, tv-/bildskärm, flagga, banderoll, ljusprojektion eller liknande. Ljusprojektioner på ringmuren är inte tillåtna. För alla byggnader och skyltar som kräver infästning i annan byggnad eller i mur krävs bygglov. Tidsbegränsat bygglov ska sökas i dessa fall.

Planerar du att ha en större byggnad eller tältkonstruktion så kan bygglovsplikt gälla. Mer information om detta hittar du på:

Att tänka på för din markplats

Allt du vill ha på din plats behöver du ordna dit och därifrån själv. Här har vi samlat information om det arrangörer ofta behöver. Vill du hyra/boka/beställa av leverantörer har vi en leverantörslista du kan använda dig av om du vill.

Vi uppmuntrar till att du som arrangör tänker på att skapa ett hållbart arrangemang och därmed generera så lite avfall som möjligt. Varje markplatsinnehavare ansvarar själv för att sortera sitt avfall. Avfallssäckar finns att hämta på Region Gotlands träffpunkt vid Donners plats. Säckarna kan ställas ut framför markplatsen för hämtning klockan 16:30 varje dag. Avfallet ska sorteras enligt nedan:

  • Papper i form av t.ex. tidningar, flygblad och wellpapp
  • Plastförpackningar
  • Restavfall/brännbart

För övriga fraktioner hänvisar vi till Visby återvinningscentralen på Östra Törnekvior.

Mer information om återbruk och hållbarhetsarbetet

I ansvaret för platsen ingår även att ta ansvar för frågor rörande beredskap och säkerhet. Det är viktigt att du skapar förutsättningar för ett tryggt och säkert evenemang för dina deltagare och besökare. Gör alltid en riskanalys och en riskbedömning för ditt evenemang och bedöm utifrån den om du har behov av till exempel ordningsvakter eller säkerhetspersonal.

Redan när ni hälsar välkomna till evenemanget är det viktigt att besökarna känner en trygghet och att ni informerar om bland annat var nödutgångar, brandsläckare och närmaste första hjälpen-utrustning (förbandsväska, hjärtstartare) finns. Gör du detta så har du kommit långt med att förebygga och skapa en beredskap hos dina besökare. Vi har samlat mer information på sidan om beredskap och säkerhet för arrangörer.

Är du i behov att beställa el till ditt evenemang har vi upphandlat JoSwe EL AB för detta. Tänk på att beställa det i god tid före Almedalsveckan.

JoSwe EL AB erbjuder dig elinstallation inför och under Almedalsveckan. Frågor endast via epost till JoSwe EL AB.

Kontakt: almedalsveckan@joswe.se

Behöver du boka internet och nätverksanslutning till din markplats?

WiFi under Almedalsveckan

Behöver du tillgång till internet i samband med dina evenemang under årets Almedalsvecka? Kontakta då några av de leverantörer som är aktiva i området.

För ett par år sedan togs beslutet att de aktörer som levererar uppkoppling ska samordna sitt arbete i syfte att minska risken för störning mellan de lokala nätverken. Post- och telestyrelsen (PTS) betonar värdet av samordning mellan alla aktiva aktörer för att ge en så god åtkomst som möjligt i miljöer med både befintliga och tillfälliga nätverk.

Här finns förslag på leverantörer

Etablering och avetablering på markytorna ska vara med i polisansökan och inkluderas i tillståndsperioden.

Innan Almedalsveckan börjar

  • Måndag 16 juni kl. 12:00-22:00. Markplats är tillgänglig från klockan 12:00.
  • Tisdag 17 juni – söndag 22 juni klockan 06:00-22:00

Under Almedalsveckan

Måndag 23 juni – fredag 27 juni klockan 06:00-09:00 samt 20:00-22:00*

*Du kan packa ihop och förbereda demontering från klockan 17.00, men fordonsförbudet gäller fram till klockan 20.00. Tänk på att fordonshinder i området kan innebära begränsad framkomlighet för större fordon. Visa hänsyn till medarrangörerna, viktigt att inte störa andra vid upp- och nedmontering av markplats.

Efter Almedalsveckan

Demontering och avetablering sker senast under söndagen den 29 juni. I undantagsfall kan längre tid medges, kontakta mark.almedalsveckan@gotland.se för planering och tillståndsfrågor.

Motorfordonsförbud och stannandeförbud gäller i Almedalsområdet under Almedalsveckan för att skapa en trygg och säker plats för besökare och arrangörer.

Det är motorfordonsförbud i området från klockan 09:00-20:00 måndag till fredag under Almedalsveckan. Tänk på att stannandeförbud också gäller i området så parkering är inte tillåtet. För leveranser som måste ske under avstängningen rekommenderas alternativa transportmedel, exempelvis med cykel eller kärra.

Det finns möjlighet för vissa servicefunktioner att söka dispens, mer information finns på vår sida om Fordonsfritt i Almedalen

Tält eller monter som uppförs på den upplåtna platsen får vara max 3,5 meter i nockhöjd. Detta är viktigt för att inte skymma andra arrangörers markplatser.

Tänk på att vi inte tillhandahåller väggar eller tak, du behöver själv ta med det som ska finnas på din yta direkt på marken.

Monterstorlek: Monter som uppförs på den upplåtna platsen får som regel vara max 3,5 meter i nockhöjd. Undantag från denna regel kan göras i samråd med markhandläggare. Upplåtelse eller uthyrning i andra hand är inte tillåtet.

Vädersäkra din monter: För att fastgöra tält, monter eller liknande får inte träd nyttjas eller ingrepp i mark göras. All förankring ska ske ovan mark med tyngder som inte skadar mark, grönytor eller träd.

Här finns förslag på leverantörer

Vattenutkast hittar du vid Donners plats, korsningen Hamnplan/Cramérgatan och vid Gästhamnens toaletter. Platserna finns markerade på vår karta över Almedalsområdet.

Behöver du en vattenanslutning till din markplats? Det beställer du via blankett eller genom att ringa till teknikförvaltningens kundtjänst på 0498-26 90 00. Blanketten för ansökan om tillfälligt vattenuttag hittar du här

Behöver du beställa teknik och tolktjänster, hitta moderator och leverantör av mat och dryck, boka internet och nätverksanslutning till din markplats hittar du mer information och förslag på leverantörer på vår service-lista.

Kom ihåg-tips

Kom ihåg-tips

  • Var ute i god tid
    Behöver du el, vatten eller internet till din markplats? Har du bokat tält, teknik och transport? Kom ihåg att beställa allt du kan tänkas behöva i god tid för att säkerställa ett fantastiskt evenemang.
  • Säkra ditt tält
    Tänk på att säkra ditt tält för väder och vind utan att göra ingrepp i marken eller fastgöra i intilliggande träd.
  • Undvik snubbelolyckor
    Tänk på att avlägsna hinder som till exempel kablar, gatupratare eller liknande på ytor där besökare rör sig för att undvika olyckliga olyckor.
  • Koordinater
    Om du skulle behöva larma är det viktigt att veta gatunamn och koordinater för din markplats.
  • Första hjälpen
    Ta reda på var närmaste hjärtstartare finns och säkra första förband. Här hittar du register över hjärtstartare och även öppettider, hjartstartarregistret.se Kontrollera även var Almedalsveckans första hjälpenpunkter finns lokaliserade.
  • Ansök till programmet
    Till det officiella programmet ansöker du med dina evenemang som uppfyller kriterierna till programmet. Det kan vara både seminarium och träffpunkt.
  • Träffpunkt
    En träffpunkt blir det om du är på en plats i en eller flera dagar i minst 2 timmar och vill lyfta en aktuell samhällsfråga. Missa inte att ansöka om det för synligheten i det officiella programmet.
  • Öppenhet och tillgänglighet
    Vi värnar om att så många som möjligt ska kunna delta i de samtal som pågår under Almedalsveckan. Evenemangen ska vara öppna och utan kostnad för deltagarna. Tillgänglighet handlar också om att även deltagare med någon funktionsvariation ska ha möjlighet att delta.
  • Regler för ramp
    Regler för hur ramper ska se ut finns på Boverket, www.boverket.se
  • Hållbara Almedalsveckan
    Vi jobbar alla för att Almedalsveckan ska vara ett hållbart evenemang. Tänk på att återanvända så mycket material som möjligt, undvik impregnerat virke, minska engångsartiklar och sortera det avfall som blir. Mer om hur vi alla kan bidra till att göra Almedalsveckan hållbar finner du via denna länk: Gör ditt evenemang hållbart
  • Karta över markplatser
    Interaktiv karta över Almedalsveckans markplatser
    Klicka på platserna för att få veta mer om platsen och även vem som har den upplåtelsen.
    Färgerna visar:
    Grön – ledig plats
    Gul – delvis bokad
    Röd – fullbokad
  • Två ansökningar i ett
    När du ansöker till polisen kan du i samma ansökan söka för begagnande av offentlig plats (markplats) och allmän sammankomst (att du ska samla personer i det offentliga rummet)

Markupplåtelse Almedalsveckan offentlig plats

Support

Knappval 2
Telefontid: helgfri måndag till fredag
Klockan 09.00-15.00 (lunchstängt 12-13)

Kontakta oss

Almedalskontoret

Har du frågor så hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider telefon: Vardagar 09.00–15.00 (lunchstängt 12.00–13.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 februari 2025