Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Intervju: polischef Fredrik Persson om säkerhetsarbetet

Porträttbild på Fredrik Persson, polischef

Vi har intervjuat Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland och biträdande kommenderingschef under Almedalsveckan, en trygg samarbetspartner i säkerhetsfrågor. Sverige befinner sig sedan 2023 i säkerhetsläge fyra, på en femgradig skala. Men det finns ingen anledning för oss att vänja oss och sänka garden, tvärt om, tycker han.

– Vi får inte bli tillvanda vid läget. Gotland är väldigt tryggt, året om, och vi har bra förutsättningar på Gotland att hantera och förebygga brott även på sommaren eftersom vi agerar gemensamt och strategiskt. Det kan vara bra att känna till för besökare att Almedalsveckan är en nationell angelägenhet och säkerhetsarbetet reflekterar det.

De säkerhetsåtgärder som Polismyndigheten gör under Almedalsveckan 2025 har redan pågått i flera månader. Vad gäller under Almedalsveckan i år?

– Jag vill betona att ”Almedalsandan” inte betyder att det är andra regler som gäller, alls. Polisen ger inte tillstånd för mer eller mindre i Visby vecka 26 än i till exempel Stockholm eller Svalöv. Gotland är en unik ö i Östersjön men svensk lag gäller. Just att det är en ö innebär polisiära fördelar där vi tillsammans med andra organisationer kan följa flöden och situationer på ett effektivt sätt.

­Vad är skillnaden i publikt säkerhetsarbete mellan nu och för några år sedan?

– Den största förändringen i stora evenemang generellt är att säkerhetsarrangemangen som kameror och annan synlig bevakning skapar trygghet på ett nytt sätt. Det ökar medvetenheten hos besökarna om att vi finns på plats och det vi får till oss är att det uppskattas. Vi blir hela tiden bättre på att hantera större evenemang och gör löpande nödvändiga förändringar för att ligga steget före.

Är det något du vill hälsa våra läsare avslutningsvis?

– Allmänheten är en nyckelspelare för att hjälpa polisen skapa en trygg miljö. Ser du något, så säg något! Almedalsveckan är en viktig plats för de demokratiska samtalen och det är allas vår uppgift att värna om öppenheten och ta gemensamt ansvar.

Faktaruta: Ser du något - säg något!

Ring 112 vid livshotande situationer, men även 114 14 om du vill lämna upplysningar om du ser något du tror kan vara av betydelse för tryggheten. 113 13 är Sveriges nationella informationsnummer vid allvarliga olyckor och kriser. Du kan också under själva Almedalsveckan använda 0498-26 93 10 knappval 6, som är ett direktnummer till Almedalsveckans kontor för säkerhets- och beredskap.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 april 2025