Ung i riskzon - hur hamnade vi här och vad gör vi nu?
Rullstolsanpassat
Karta
Se evenemangets plats på kartan
Beskrivning av samhällsfrågan
Barn och unga med NPF löper högre risk för destruktivt och normbrytande beteende, långvarig utanförskap och sämre psykisk hälsa. Hur hamnade vi här och vad kan vi faktiskt göra för att bryta spiralen?
Utökad information om evenemanget
Vi vet att barn och unga med NPF mår allt sämre, skolresultaten dippar neråt och nästan 15 procent av eleverna i årskurs 9 blir inte behöriga till något nationellt gymnasieprogram. En av fyra elever med NPF är frånvarande hela eller större delen av tiden. Vi är många som vittnar om utanförskap och normbrytande beteende som kryper längre ner i åldrarna. Fler diagnostiseras med NPF och resurser matchar inte behoven. Vi är överens om att något måste göras, men vad kan vi göra, och vem ska göra det? Nya socialtjänstlagen träder ikraft 1 juli. Vad ger det för nya möjligheter och vad behöver staten, regionerna och kommunerna göra för att möjliggöra att utveckligen bryts. Vad säger ungdomarna själva om den situation som de befinner sig i och hur de hamnade där, varför är unga med NPF extra sårbara och vad behöver familjerna för stöd?
Medverkande
Matilda Berglund Calais, Intressepolitisk utredare/Moderator, Riksförbundet Attention
Anki Sandberg, Intressepolitisk sakkunnig, Riksförbundet Attention
Camilla Waltersson Grönvall, Socialtjänstminister, M
Camila Salazar Atías, Senior Specialist, Destruktiva Miljöer, Fryshuset
Sandra Ivanovic Rubin, Ordförande för psykiatriutskottet, Region Stockholm, MP
Evenemangsinformation
Evenemangstyp: Seminarium/föreläsning
Evenemangs-ID: 639
Språk: Svenska
Förtäring: Nej
Arrangörsuppgifter
Kontaktperson: Matilda Berglund Calais, Intressepolitisk utredare, Riksförbundet Attention, matilda.berglund.calais@attention.se
Senast uppdaterad: Tisdag 17 juni 2025