Utmaningar för hälsoekonomiska bedömningar av cancerläkemedel- Kan vi lita på de kliniska evidensen?
Rullstolsanpassat
Handikappanpassad WC
Karta
Beskrivning av samhällsfrågan
Hälsoekonomisk bedömning är viktigt vid beslut om subvention och användning av läkemedel. Den bygger på tillförlitlig evidens om effektskillnader. Har vi det inom cancerområdet? Om inte, vad orsakar bristen, och hur kan vi dra nytta av förändringar i omvärlden för att förbättra evidensläget?
Utökad information om evenemanget
Hälsoekonomiska bedömningar är viktiga för TLV och NT-rådet vid beslut om subvention och användning av läkemedel. Med syfte att använda skattepengarna på ett sätt som ger största möjliga hälsovinst behövs kunskap om och i så fall hur olika möjliga behandlingsval påverkar hälsan. I detta seminarium presenterar vi några av de utmaningar som uppstått vid bedömning av cancerläkemedel under de senaste 10 åren. Vi diskuterar utmaningar med cancerläkemedel i allmänhet, men även med de som blir allt mer riktade och därför ofta godkänns baserat på enarmade studier istället för traditionella randomiserade studier. Vi avslutar med att diskutera hur vi tillsammans kan stärka evidensen i framtiden. Vi diskuterar om regulatoriska myndigheter bör samarbeta mer med HTA-myndigheter och vilken roll läkemedelsbolagen spelar i samspelet mellan dessa aktörer. Avslutningsvis diskuterar vi om den nya HTA-lagstiftningen kan bidra till att förbättra evidensunderlaget för framtida beslut.
Evenemangsinformation
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 280
Språk: Svenska
Förtäring: Nej
Arrangörsuppgifter
Kontaktperson: Sophie Langenskiöld, Forskare, Uppsala Universitet, sophie.langenskiold@medsci.uu.se
Niklas Zethraeus, Karolinska Institutet, Institutionen för Lärande, Informatik, mangagement, och etik, niklas.zethraeus@ki.se
Senast uppdaterad: Onsdag 12 mars 2025