Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Parkerad cykel på strandpromenaden i Visby med havet i bakgrunden

Resa på Gotland

Gotland är 52 kilometer bred och 176 kilometer lång och till ytan 3140 kvadratkilometer. Det motsvarar 0,8 procent av Sveriges totala yta. Vägarna på ön är välskötta och avstånden korta. 

Att gå är ett bra sätt att ta sig runt i Visby men i vissa fall kan du behöva någon form av transportmedel.

Cykel

Det är enkelt att cykla på Gotland och i Visby. Det finns många cykelvägar och du slipper att leta parkeringsplats eller att ta hänsyn till bilbegränsningen i innerstaden. Under Almedalsveckan finns utökade antal cykelparkeringar i anslutning till Almedalen. Det finns många cykeluthyrare på ön och du kan även ta med din cykel på båten.

Länkar för cykel

Buss

Under sommaren går det bra med förbindelser mellan Visby och resten av Gotland, så bor du en bit utanför är det enkelt att åka kollektivt in till Almedalsveckan. Det går också bussar från busstationen på Öster till hamnterminalen, om du har bagage eller har trötta ben som inte orkar uppför backarna igen. Biljett köper du enklast i appen "Gotlands kollektivtrafik" eller hos ett biljettombud.

Information om bussbiljetter, tidtabeller och hållplatser hittar du nedan under länkar för bussresan. 

Flygbussar

Under sommarhalvåret går det flygbussar mellan flygplatsen och Visby. Resan tar knappt 10 minuter. Under Almedalsveckan förstärks flygbussarna som går i anslutning till de flesta ankommande och avgående flyg samt direkt till och från Visby hamn.

Länkar för bussresan

Bil

Du kan ta med din egen bil till Gotland eller hyra på plats. Vägarna är av god kvalitet och avstånden är korta. Bilbegränsningar i innerstan är begränsad för att värna om miljön och världsarvsstaden Visby. Det innebär att endast behörig trafik tillåts att köra i innerstaden. Som behörig räknas bland de som bor innanför murarna samt taxibilar och transporter. Almedalsveckan är fordonsfri och Almedalsområdet är då helt avstängt för trafik. Bil är därför inte att rekommendera innanför Visby ringmur.

Parkering

Det finns flertalet parkeringar utanför ringmuren. Föreslagna parkeringsplatser hittar du bland annat på Almedalskartan. Mer information om regler, dispenser och avgifter hittar du på Region Gotlands sida om parkering, se länk nedan.

Handikapparkering

Parkeringsplatser för rörelsehindrade finns på Skeppsbron i höjd med Korsgatan. Platserna är avgiftsfria. Dessa parkeringsplatser nås via den bemannade bommen vid södra infarten.

Hyrbilar

Om du är i behov att hyra bil på Gotland så finns det flera företag att välja mellan. De finns listade på Gotlands officiella besöksguide.

Länkar för bilresan

Taxi 

Det är stor efterfrågan på taxi under Almedalsveckan. Tänk på att det går utmärkt att dela taxi med andra.

Taxiplatser

  • Östercentrum
  • Packhusplan
  • Södra cirkulationsplatsen i hamnen
  • Färjeterminalen
  • Flygplatsen

Hitta direkt