Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content
Stäng rutan
Stäng rutan

Ring till TeleTal 020-22 11 44

TeleTal är tillgängligt för alla i landet som har tal-, röst och språksvårigheter. Samtalet är kostnadsfritt.

Information om tillgänglighet » Stäng rutan

Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Almedalsveckan Play

Almedalsveckan 2021 är ett i huvudsak digitalt arrangemang under fyra dagar, 4 - 7 juli.

Direktlänk till Almedalsveckan Play >>

Under denna rubrik samlar vi frågor som handlar om Almedalsveckan Play. Har du en fråga som inte finns med i våra Frågor och svar, tveka inte utan hör av dig så hjälper vi dig att hitta svaret på just din fråga.

Presentationsmaterial från informationsmöten om Almedalsveckan Play

Här är presentationsbilder som användes under de informationsmöten som har genomförts med fokus på Almedalsveckan Play. Dessa bilder är fria att använda så som de är. Vi uppdaterar presentationen så snart det finns ny information.

Klicka för att öppna presentationen som användes 16 mars  >>

Klicka för att öppna presentationen som användes 9 juni >>

Länk till leverantören Univids sida med information om inbäddningen av filerna >>

Om plattformen Almedalsveckan Play

Vad är Almedalsveckan Play?

Almedalsveckan Play är årets digitala Almedalen. Det är platsen där alla digitala evenemang samlas. Platsen där deltagarna enkelt kan se och ta del av det som sker under årets demokrativecka.

Almedalsveckan Play hjälper dig som arrangör att lyfta ditt evenemang så att de som vill delta enkelt kan se din sändning via Almedalsveckan Play eller länkas över till din plattform om du önskar interaktivitet med dina deltagare.

Var hittar jag Almedalsveckan Play?

Almedalsveckan Play är en digital plattform som du hittar på webbadressen: www.almedalsveckanplay.info

Plattformen är responsiv så den passar ypperligt att lägga som en genväg på din mobiltelefon eller surfplatta för att snabbt hitta den när det är dags för Almedalsveckan 2021.

Evenemangens ordning på Almedalsveckan Play

I den översta delen/huvudet på sidan presenteras partiledartalen parvis utifrån de delade dagarna. Direkt under ser deltagaren när Almedalsveckan genomförs vilka evenemang som pågår just nu. Därunder är det vilka evenemang som är på gång att starta inom kort. 

Listorna uppdateras automatiskt. Finns det flera evenemang som startar samtidigt presenteras dessa i EventID-ordning, det vill säga i den ordningen de har skickats in för godkännande.

De evenemang som genomförs som Träffpunkt under en längre period under dagen presenteras med länk i en nyhet på vänstersidan på Play varje morgon.

Vilka olika format av evenemang finns på Almedalsveckan Play

Arrangören bestämmer själv från vilken streamingtjänst eller mötesverktyg som evenemanget ska genomföras på. På Almedalsveckan Play kan länkar från Vimeo, Youtube, RTMP/fil och Univid (leverantör av plattformen) bäddas in och ses direkt på Playkanalen. 

Andra digitala lösningar länkas från play till den plattform som arrangören valt. Det kan vara i form av poddar, livestreaming eller interaktiva lösningar som till exempel chatt.

Vilka länkformat kan bäddas in på Almedalsveckan Play?

Om arrangören vill att deltagarna ska stanna kvar på Almedalsveckan Play för att kunna se/lyssna/delta i evenemang går det att bädda in länkarna direkt på play. De länkar som går att bädda in är länkar från sändningar på Youtube, Vimeo samt från Univid (leverantör av Almedalsveckan Play. Det går också bra att bädda in RTMP-filer. 

Mer information hur länkarna bäddas in på Almedalsveckan Play finns på Univids sida.

Går det att se evenemangen i efterhand?

De arrangörer som spelar in sina evenemang erbjuds möjligheten att lägga upp länken till det inspelade evenemanget på Almedalsveckan Play. Målet är att få samla så många som möjligt av årets evenemang på denna plattform, i syfte att skapa möjligheter för deltagare att se/lyssna på vad som sades under fyra intensiva dagar även senare under året. Det ger också arrangörerna möjlighet att hålla liv i sin hjärtefråga under en längre tid.

Från och med den 8 juli görs Almedalsveckan Play om, från att vara en plats där allt händer här och nu, till att bli en playkanal som gör det möjligt att i efterhand ta del av Almedalsveckans utbud.

Sökbarheten på Almedalsveckan Play

När deltagaren kommer in på Almedalsveckan Play någon gång mellan den 4 juli och 7 juli ser hen de evenemang som precis ska börja och de som startar inom kort. Det går att sortera/söka via ämnen och även via fritextfält. 

För att enklare hantera och planera vilka evenemang som är av intresse hänvisar vi deltagaren till programwebben och/eller appen Almedalen Just Nu. I den sistnämnda finns också möjlighet att göra egna favoriter för att därmed få en bättre överblick över allt det intressanta som sker under årets digitala Almedalsvecka.

Vad kostar det att finnas med på Almedalsveckan Play?

Almedalsveckan Play är ett initiativ taget av Almedalsveckan/Region Gotland. I år kommer vi inte att ta ut någon kostnad för dig som arrangör att lägga upp länkar till dina sändningar. Detta är vårt sätt att vårda och värna om varumärket och er som arrangörer.

Hur ska deltagarna hitta till Almedalsveckan Play?

Almedalsveckan Play är en ny plattform som vi alla tillsammans måste hjälpas åt att kommunicera nyttan med. Almedalsveckan kommer i all kommunikation lyfta den nya play-plattformen, men vi behöver all hjälp vi kan få av dig som arrangör som är med och bidrar med digitala evenemang.

Koppling mellan Almedalsveckan Play, appen Almedalen Just Nu och programwebben

All administration sker i programwebben; www.program.almedalsveckan.info. De evenemang som skickas in, granskas och publiceras finns synliga och sökbara på denna programwebb. De finns också publicerade, sökbara och med möjlighet att skapa favoriter på den officiella appen Almedalen Just Nu som finns på Google Play och i Appstore.

I informationen om programmet på dessa två ställen, programwebb och app, innehåller all information om evenemanget. Under förutom den/de direktlänkar som går till evenemanget. Här presenteras i stället en länk direkt till Almedalsveckan Play med det eventID som evenemanget har. Det betyder att deltagaren som använder programwebben eller appen länkas direkt in på evenemangssidan på Almedalsveckan Play. På denna evenemangsida finns information och länk/ar till sändningen eller till det interaktiva mötet.

Efter Almedalsveckan har genomförts, det vill säga från den 8 juli, börjar länkarna till de inspelade evenemanget att fyllas på. Samma sak gäller även då, deltagaren kan välja att söka sig till dessa inspelade evenemang från programwebben och från appen, men vår rekommendation då är att använda Almedalsveckan Play som ingång och sökmotor. Orsaken är att om ett evenemang inte finns länkat på Play så får deltagaren ett besked om att det kan komma upp länkar. Går hen via Almedalsveckan Play är det bara redan inlagda och aktiva länkar som är sökbara.

Medverka med evenemang på Almedalsveckan Play

Hur gör jag som arrangör för att medverka på Almedalsveckan Play?

Du ansöker med ditt evenemang via vår programwebb, www.program.almedalsveckan.info. Det är också via detta programsystem som du lägger in länkarna när du har allt klart.

Vi granskar och godkänner din ansökan om att vara en del av årets Almedalsvecka. Är det något i ansökan som vi ser inte uppfyller kriterierna så skickar vi tillbaka din ansökan och ber om komplettering. När allt är klart, så publiceras ditt evenemang automatiskt på vår programwebb, i appen Almedalen Just Nu och på Almedalsveckan Play.

Godkänna användarvillkor och hantering av personuppgifter

I år när allt sker digitalt på Almedalsveckan Play behöver alla arrangörer godkänna att de tagit del av och ställer upp på de villkor vi har tagit fram för att medverka på Play samt hur personuppgifterna ska hanteras. Detta görs via en e-tjänst, där den person i arrangörsorganisationen som är ansvarig för helheten, det vill säga det som händer före, under och efter evenemanget loggar in med sitt BankID o

Hantering av länk till inspelat evenemang

Under Almedalsveckan (4-7 juli) är Almedalsveckan Play platsen för det som händer just där och då. Från och med den 8 juli ändrar Almedalsveckan Play karaktär såtillvida att det då är platsen för allt som hände under årets Almedalsvecka. Vill du som arrangör visa upp ditt evenemang så lägger du in länken till ditt inspelade evenemang via programwebben. Du kan när som helst ta bort länken. Gör du inget kommer länken att finnas kvar fram till och med den 30 april 2022.

Ändra och lägga till länkar

Det går bra att ändra och lägga till länkar även när evenemanget är publicerat.

Allt sker i/via programwebben. Det är fortfarande lite kvar att göra i programwebben, exempelvis ska en ny flik läggas till i vilken arrangören ska ange aktuella länkar för sändningen och/eller länk till det interaktiva mötet. 

Länk för inspelat evenemang som ska kunna ses i efterhand ska också läggas in i programwebben. 

När är sista datumet för att skicka in evenemang eller göra ändringar?

Vi har satt måndagen den 28 juni som deadline för att skicka in nya ansökningar om att medverka i det officiella programmet under årets digitala Almedalsvecka. Det är också deadline för att skicka in/komplettera med länkarna i de redan publicerade evenemangen. 

Deadlinen är satt för att vi ska kunna garantera att allt hinner handläggas, kvalitetsgranskas och publiceras innan den 4 juli.

Om evenemangen på Almedalsveckan Play

Livesändning eller förinspelade evenemang?

Det går bra att använda förinspelat material, men det ska framgå att det är förinspelat i informationen om evenemanget. Vi uppmanar arrangörer att tänka på interaktivitet med deltagarna, även om det är ett förinspelat evenemang. Det går bra att göra genom att exempelvis öppna upp för en chatt för frågor under evenemanget eller bjuda in till samtal efter sändning.

Använda kommentarsfält i streamingtjänster

Det går bra att sända via exempelvis Youtube eller Vimeo och samtidigt använda chatt som är kopplat till dessa tjänster. Chatten kommer inte att visas/bäddas in på Almedalsveckan Play, utan då måste deltagaren ha ett fönster öppet med chatten om man vill följa evenemanget direkt från playsidan.

Texta eller tolka evenemang?

Vi uppmanar alla arrangörer att tänka på tillgängligheten under sina evenemang, precis så som vi brukar göra när det sker på plats i Visby. Det är dock inget krav på att evenemangen ska textas eller teckentolkas. Det är upp till varje arrangör att besluta om hur evenemanget ska genomföras.

Det är inte heller något krav på att de evenemang som finns kvar i play efter det att årets Almedalsveckan är slut ska vara textade. Även här är det en uppmaning från vår sida att tänka på tillgänglighet och möjlighet för alla att vara med, men det är inte något krav.

Hur långt innan evenemanget kan det startas upp?

Det kan vara bra att öppna upp det digitala mötet lite innan starttiden om deltagaren ska klicka sig vidare till en annan plattform än Almedalsveckan Play. Mellan 5-15 minuter innan kan vara lämpligt.

Innan evenemangen startar finns det en bild som talar om att evenemanget inte har startat än. Denna bild kommer tas bort 2 minuter innan er angivna starttid. Då kommer bilden att tas bort och er sändning visas om den går att bädda in. 

När blir årets officiella program klart?

Det fylls kontinuerligt på med nya evenemang. I vanliga fall har vi ingen deadline innan Almedalsveckan startar utan man har kunnat skicka in ansökningar fram till och med sista dagen. Det är lite annorlunda i år eftersom det dels är mer att granska med tanke på alla länkar som ska in på rätt plats. Sedan är det också viktigt att kontrollera att all överföring mellan de olika programsystemen fungerar som önskat, att länkarna visas och fungerar som de ska i Almedalsveckan Play. 

Därför har vi i år satt en deadline till den 28 juni för att vi ska hinna granska, godkänna och publicera alla evenemang innan den 4 juli.

Vart ska jag skicka mina deltagare?

Vi ser helst att alla arrangörer länkar och hänvisar till Almedalsveckan Play i sin kommunikation inför årets Almedalsvecka. Det är på Almedalsveckan Play allt händer i år och kan vi hjälpas åt att skapa kännedom om denna plattform så hjälper vi varandra att få fler deltagare är vår filosofi.

Får jag ha musik i mitt evenemang?

Det går bra att ha musik, men tänk på att kontrollera rättigheterna till den musik som spelas. Det kan annars bli problem med livesändningen, men framför allt efteråt om sändningen läggs upp som ett inspelat evenemang möjligt att se i efterhand.

Blir det någon fördröjning mellan Almedalsveckan Play och sändningen?

Det är inte helt omöjligt att det kan bli en viss fördröjning, men då sändningen är inbäddad direkt från den valda sändningsplattformen så bör det inte vara märkbart för deltagarna.

Hur fungerar det med bilden som visas innan evenemanget börjar?

En generell bild visas upp på Almedalsveckan Play för alla evenemang, oavsett om de visas upp på play eller om deltagarna ska klicka sig vidare till en annan plattform för att vara interaktiva. 

För de evenemang som visas direkt på play ligger bilden uppe fram tills det är två minuter kvar till utsatt tid. Då släcks bilden och arrangörens länk till sändningen blir synlig. Det kan vara bra som arrangör att tänka på att lägga in en egen bild som säger att snart börjar evenemanget. 

Hur gör man om det är ett heldagsevenemang med samma länk hela tiden?

Det fungerar bra att använda samma länk till sändningen även om själva innehållet är uppdelat i olika programpunkter. Tänk på att ändå skapa evenemang för varje programpunkt, så att även de som kommer in lite senare hittar in direkt i sändningen. Det kan finnas de som hänger kvar i sändningen under flera programpunkter. Tänk på att det kan vara bra att i den ökade beskrivningen av evenemanget lägga upp information om att sändningen är uppdelad i flera olika evenemang.

Hur fungerar supporten under Almedalsveckan?

Du når Almedalsveckans support support under tiden 4 - 7 juli mellan klockan 08.00-22.00 på supporttelefon 0498-26 93 10 knappval 3. Det går också bra att skicka e-post till almedalsveckan(at)gotland.se

Sidan uppdaterad: 8 september 2021
Ansvarig för sidan: Almedalsveckan

Translation

Google Translate will translate the entire website to the language of your choice in a matter of seconds. However, keep in mind that as the Google translation is automated the result is not going to be completely accurate. Choose the language in the menu to the right.

English

På almedalsveckan.info använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?