Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Summering av 2023 och uppstart av demokratiåret 2024

Publicerad 2023-12-20 09:08
Nu har nedräkningen börjat och snart lägger vi året 2023 bakom oss. I senaste nyhetsbrevet tittar vi bakåt på året som gått, får tips från en etablerad Almedalsarrangör om hur man kan arbeta med framförhållning i fokus och första talaren under Almedagen 2023 presenteras.
Almedalsveckan 2023 blev än en gång historisk, då årets demokrativecka för första gången genomfördes under vecka 26. 
Almedalsveckan 2023
Inledningsdagen ägnades åt ungdomsförbundens medverkan och avslutades med en konsert i samarbete med Gotlandsmusiken. Därefter var det fyra dagar med partiernas halvdagar.
 
Region Gotland gav förutsättningar för fler organisationer att delta genom att erbjuda en scen under Alla Röster Ska Höras som gav plats för 20 evenemang.
 
På frågan om upplevelsen av tryggheten i Almedalsområdet svarade 67 procent av arrangörerna att de kände sig mycket trygga (9.0 i snittbetyg på frågan). Tre av fyra gav toppbetyg på hur de upplevde tryggheten under genomförandet av evenemang. 
 
En viktig temperaturmätning av hur arrangörer uppfattar Almedalsveckan och vilken betydelse den spelar är om arrangörerna kan rekommendera andra att besöka/delta under Almedalsveckan. Andelen som kan tänka sig att rekommendera är 93,2 procent vilket kan jämföras med 88,3 för 2022 och 82,8 procent 2019.
 
Några nyheter för 2023 var att nu kunde Almedalsbesökare lämna in sitt bagage via bagageförvarningen och Mattorget blev en viktig del av Almedalsveckans hållbarhetsarbete när nyanlända familjer fick uppdraget att servera maträtter som representerade deras land. Maten serverades på tallrikar som ingick i forskningsprojektet ReTake och bidrog till att inget engångsmaterial användes, brännbara sopor blev i stort sett noll och matupplevelsen blev hög. Detta gav oss också ett specialpris på Återvinningsgalan.
Tre tips från en van Almedalsarrangör
Vi bad Sonja von Lochow, kundansvarig och analytiker på Verian, fd SIFIO Kantar, dela med sig av sin erfarenhet av att använda Almedalsveckan som en viktig del i årshjulet. Hennes råd kan du läsa om i nyhetsbrevet.
Mer intressant läsning
Vi presenterar första talare under Almedagen 2024, nämligen Susanne Björk kommunikationsansvarig för Stiftelsen Allmänna Barnhuset och en av initiativtagarna till Barnrättstorget, mötesplatsen för barnrättsfrågor under Almedalsveckan.
Julledigt i supporten
Almedalsveckan support är på julledigt mellan 21 december och 7 januari, väl mött igen den 8 januari. 
 
Till dess önskar vi en god jul och gott nytt år!