Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild visar människor som sitter på en arena, Visbys konturer och Almedalens grönska syns i bakgrunden. Till höger är en ingång och skylten ovan säger att det är en hållbar arena.

Internationella dagen för demokrati!

Publicerad 2023-09-15 15:07
15 september är den internationella dagen för för demokrati. En dag instiftad av FN:s Generalförsamling i syfte att fira och uppmärksamma arbetet med att stärka demokratin.
Arrangörer som besvarade utvärderingen efter Almedalsveckan i fjol fick frågan vad de anser att Almedalsveckan betyder för deras organisation. Vi har plockat ut ett par av dessa kommenterar som visar på den viktiga platsen för demokrati.
 
Almedalsveckan är:
  • Nätverkande och möjlighet till nya kontakter och samarbeten. Bilda opinion göra ungas röster hörda och dessutom möjlighet för unga att uppleva demokratin i sin renaste form.
     
  • Almedalen är en arena för samhällsutveckling och -idéer och som sådan en demokratisk institution. 
     
  • En oerhört viktig demokratisk mötesplats för att nätverka, nå ut, öka kunskap om de olika organisation, samt i andra riktningen, få stimulans, ny kunskap, inspiration. En plats för demokrati.
I samband med att FN tog beslutet 2007 om denna speciella dag för demokrati, konstaterades även att demokrati är en universell värdering som bygger på människors vilja och rätt att själva besluta om sitt politiska, ekonomiska, sociala och kulturella system och deras fulla deltagande. 
 
Temat för årets firande handlar om att vi ska stärka de kommande generationerna, Empowering the next generation.
 
Det gör oss extra stolt över att veta att Almedalsveckan, tillsammans ungdomsorganisationerna i nätverket #Stoppayouthwashing, tog fram konceptet Boka en Ung Expert. I syfte att lyfta in de unga experternas röster i det demokratiska samtalet
 
Hjälp till att lyfta in de unga rösterna i det demokratiska samtalet. Och låt oss hylla vår demokrati idag och alla andra dagar på året.