Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”

Publicerad 2023-03-17 09:00
Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”, tillsammans med nätverket #StoppaYouthwashing, för att ge unga en chans att ta större plats i debatter och panelsamtal under årets demokrativecka.
Initiativet #StoppaYouthwashing drog i gång inför Almedalsveckan 2022, för att öka medvetenheten kring just youthwashing och tillsammans uppmuntra till lösningar.
 
- Vi är nu 15 ungdomsorganisationer inom nätverket #StoppaYouthwashing som tillsammans med Almedalsveckan lanserar “Boka en ung expert”. Ett konkret första steg på hur vi gemensamt kan öka ungas möjligheter och rätt till meningsfull delaktighet, säger Sara Tingström, projektledare för det ideella ledarskapsprogrammet WWF Sweden Youth, tillika initiativtagare till uppropet.
 
Målet med initiativet är att föra ungas perspektiv närmare makthavare där delaktighet i det demokratiska samtalet kan generera både mer förankrade och kvalitativa beslut, samt nya insikter och lösningar. Samtalen mellan generationer är en viktig förutsättning för att lyckas med detta. Via Almedalsveckans hemsida finns en kontaktväg till unga experter inom olika sakområden som planerar att delta under Almedalsveckan 2023.
 
- Vi börjar i en lite mindre skala genom att samarbeta med ungdomsorganisationerna i nätverket. Märker vi ett stort intresse så hoppas vi kunna utöka möjligheten till nästa år och öppna upp för fler ungdomsorganisationer även utanför StoppaYouthwashing-nätverket att synas på hemsidan. I år blir det ett test som vi sedan ska utvärdera, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
 
Almedalsveckan 2023 invigs tisdagen den 27 juni och partierna inleder sina halvdagar den 28 juli, med det första talet klockan 11.
Faktaruta: 
I nätverket #StoppaYouthwashing ingår Demokratibygget, Elevernas Riksförbund, Fler Unga, Förbundet Vi Unga, Galdem A Talk, KFUM Sverige, Plan International Ungdomsråd, PUSH Sverige, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund, Scouterna, Sveriges Ungdomsråd, Svenska Ungdomsnätverket för Biologisk Mångfald, Ung Media och WWF Sweden Youth.
För mer information kontakta:
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, 0498-26 90 85 alt mia.stuhre@gotland.se
Sara Tingström, projektledare WWF Sweden Youth, 0709-30 98 23 alt sara.tingstrom@wwf.se
 
Läs mer om ”Boka en ung Expert” här: