Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild på Almedalens scen med texten Almedalsveckan 2023 tisdag 27 juni - 1 juli. En plats för demokrati.

Almedalsveckan 2023 genomförs 27 juni - 1 juli

Publicerad 2022-10-27 09:25
Almedalsveckan 2023 behåller sitt femdagarsformat och inleds under tisdagen den 27 juni. Under första dagen fylls Almedalen av olika röster och det slutliga programmet för evenemang i parken i Almedalen presenteras efter årsskiftet. Från och med onsdagen den 28 juni tar de åtta riksdagspartierna plats på Almedalens scen.
- Erfarenhet från årets vecka visar att två partiledartal om dagen fungerar utmärkt och vi vet att det är vad partierna på riksnivå vill se. Samtidigt behöver vi se till att veckan inte blir för komprimerad. Med upplägget nu får vi det så, samtidigt som vi fyller tisdagen med invigning och spännande innehåll, säger Almedalsrådets ordförande Meit Fohlin.  
 
Den politiska styrgruppen Almedalsrådet har tillsammans med Region Gotland beslutat att även tisdagen den 27 juni ska vara en del av den officiella Almedalsveckan, vilket innebär att nästa års demokrativecka pågår från tisdag till lördag i vecka 26. Riksdagspartierna har framfört önskemål om att partierna ska dela dag, så det blir fyra heldagar fyllda med partiernas engagemang i Almedalen. 
 
Nytt format och delade dagar har lett till en ny turordning mellan partierna. Första halvdagen den 28 juni har Moderaterna*. De delar dag med Miljöpartiet. Därefter är det Socialdemokraterna och Centerpartiet* som tillsammans sätter den politiska agendan i Almedalen på torsdagen. Fredagen den 30 juni är det dags för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Avslutar Almedalsveckan gör Liberalerna och Sverigedemokraterna på lördagen 1 juli.
 
Partiledartal från Almedalens scen sker varje dag från och med den 28 juni klockan 11 samt klockan 19. 
 
- Vi har ett uppdrag att fylla Almedalen med evenemang som stärker fokus på politik och demokrati, berättar Mia Stuhre. Partitorget som lanserades 2022 blir kvar, det var mycket uppskattat av både besökare och politiker. Vilka fler nyheter vi kommer att lansera inför nästa år, håller vi lite på, avslutar hon.
 
Region Gotland tar även inför Almedalsveckan 2023 ett ansvar för vad som händer i parken i Almedalen genom att erbjuda plats för ideella organisationer som lyfter civilsamhällets frågor under det gemensamma temat ”Alla röster ska höras!”
 
För mer information kontakta:
Meit Fohlin, ordförande i Almedalsrådet tillika RSO, 0498-26 92 06 alt meit.fohlin@gotland.se
 
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, 0498-26 90 85 alt mia.stuhre@gotland.se
Hemsidor: www.almedalsveckan.info samt www.almedalsveckanplay.info.
 
* Beslut togs den 19 december 2022 att under Almedalsveckan 2023 byter Centerpartiet och Moderaterna halvdagar med varandra för att undvika krock med det sista stora EU-toppmöte som Sverige står som ordförande för.
 
Från och med Almedalsveckan 2024 är partierna tillbaka i den ordning som beslutades efter valet. Då inleder Sverigedemokraterna Almedalsveckan och Liberalernas partiledare står som sista talare på Almedalens scen innan denna vecka avslutas.