Almedalsveckans nyhetsbrev 1, 2022.
Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

27 januari 2022

Ja, vi planerar att genomföra Almedalsveckan på plats i år!

Vad baserar vi detta på? 

Nuvarande restriktioner - hindrar inte planeringen, vare sig hos oss eller hos arrangörerna. Restriktionerna reglerar inomhusaktiviteter, inte evenemang som arrangeras utomhus.

Tillfälliga restriktioner - att nuvarande restriktioner är tillfälliga ger oss mod att fortsätta planeringen av Almedalsveckan på plats i Visby.

Nedgång i smittspridningen - förra året visade en tydlig nedgång under sommaren, vilket många förutspår och vi hoppas på även i år.

Erfaren besöksnäring - de senaste sommarsäsongernas stora besöksströmmar har visat att Gotland klarar av att välkomna besökare och har en bra plan för hur vi alla kan hjälpas åt för att undvika smittspridning. 

Stort intresse - vi märker av ett stort intresse från både nya och erfarna arrangörer. Exempelvis så ligger det närmare 60 ansökningar för att använda offentlig mark.

Dela din planering - hur går planeringen hos dig? Kommer du att vara på plats på årets Almedalsvecka? Dela gärna med dig på våra sociala medier. Eller tagga ditt inlägg med #Almedalsveckan2022 så fångar vi upp det. 

Kan beslutet om en Almedalsvecka på plats ändras?

Vi följer vad som händer i vårt samhälle och skulle det visa sig att smittspridningen tar fart igen eller att nya tuffare restriktioner beslutas av regeringen kan vårt beslut behöva omprövas. Detta sker i så fall i slutet av mars, närmare bestämt den 24 mars. 

Låt alla röster höras!

Vi söker organisationer som representerar de röster som vanligtvis inte brukar komma till tals i Almedalen. Det kan vara röster från unga, äldre, personer i utanförskap, nysvenskar eller personer med funktionsvariationer för att nämna några. I år vill vi att dessa röster ska fylla luften i Almedalen. 

Vi kan inte göra detta ensamma. Så därför bjuder vi in organisationer som vill vara med och bidra med evenemang till programmet, tillsammans med Region Gotland, under temat Låt alla röster höras!

Evenemangen planerar vi ska genomföras i parken i Almedalen söndagen den 3 juli (fram till klockan 14) samt torsdagen den 7 juli (från klockan 15).

Detta är en del i det nya uppdrag vi har fått i syfte att stärka Almedalsveckan och framförallt parken i Almedalen som platsen för demokratiska och politiska samtal.  

Så låt oss tillsammans se till att Alla röster får höras!

Läs mer om vad vi vill göra >>

Almedalsveckan Play - för digitala sändningar

Almedalsveckan planeras att genomföras på plats. För de besökare som inte har möjlighet att delta fysiskt, eller som efteråt vill ta del av evenemang som genomfördes under Almedalsveckan så finns Almedalsveckan Play även under årets demokrativecka.

Almedalsveckan Play är en digital plattform som vi erbjuder alla arrangörer, som även sänder eller spelar in sitt evenemang att medverka på - utan kostnad. Och det är givetvis gratis att ta del av allt som finns på Almedalsveckan Play, precis som det är för besökare som är på plats i Almedalen.

Ansökan öppnas 1 februari

Funderar du på att genomföra evenemang under Almedalsveckan eller kanske arrangera en träffpunkt i Visby 3 till 7 juli?

Uppfyller ditt evenemang kriterierna är tipset att ansöka om medverkan i det officiella programmet. Då syns ditt evenemang i alla de kanaler som Almedalsveckan presenterar det officiella programmet.

Vi har sammanställt en guide som ska underlätta för dig att skapa ett evenemang som uppfyller våra kriterier. Uppdaterad guide lanseras den 1 februari.

Kostnadsfri ansökningsperiod för medverkan i programmet

Fram till den 12 april är det kostnadsfritt att skicka in ansökan om att medverka i det officiella programmet. Allt behöver inte vara klart, det går att göra förändringar även när evenemanget är godkänt och publicerat.

Alla evenemang som godkänns blir automatiskt publicerade i Almedalsveckans officiella program på vår programsida. Evenemangen finns också sökbara på den digitala applikationen som vi kommer att lansera inom kort. Sänds evenemanget digitalt eller om det spelas in för att sändas efter årets Almedalsvecka erbjuder vi plats och exponering på Almedalsveckan Play, vår digitala arena.

Datum för ansökan till det officiella programmet

Nytt får i år är att det finns fler kostnadsperioder, förutom den inledande kostnadsfria perioden. Kostnaden i form av en ansökningsavgift* tas ut per evenemang, som du vill få med i det officiella programmet. Ansökningsavgiften tas ut oavsett om evenemanget godkänns eller ej.

Datum att ha koll på om du vill medverka i det officiella programmet:

  • 1 februari öppnas ansökan till Almedalsveckans officiella program upp
  • Fram till och med 12 april är det kostnadsfritt att ansöka till programmet
  • Från 13 april är ansökningsavgiften 500 kronor per evenemang
  • Från 11 maj är ansökningsavgiften 1000 kronor per evenemang
  • Från 8 juni är ansökningsavgiften 2000 kronor per evenemang
  • Från 29 juni är ansökningsavgiften 3000 kronor per evenemang
  • Till och med 7 juli går det att ansöka om medverkan i det officiella programmet för årets Almedalsvecka

* Datum för kostnadsperioderna är satta, men nivåerna för avgifterna kommer att fastställas den 21 februari.

Se vilka dagar partierna har genom att klicka på bilden.

Partiernas dagar 2022

Partiernas dagar är fördelade. Det blir delade dagar med ett partiledartal klockan 13 och ett klockan 19. 

Almedalsveckan invigs klockan 10 söndagen den 3 juli. Torsdagen den 7 juli är en av avslutningsaktiviteterna Mångfaldsparaden som går igenom området med avslutning i Almedalen. Samma dag klockan 19 bjuder Gotlandsmusiken på en stjärnspäckad gratiskonsert från Almedalens scen.

Det går fortfarande att ta del av Almedalsveckan 2021

Det finns närmare 500 digitala sändningar från evenemang som genomfördes under den digitala Almedalsveckan 2021. Dessa länkar finns på Almedalsveckan Play fram till och med 30 april. Så passa på att se så många du hinner. Det är gratis kompetensutveckling helt platsoberoende.

Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.

Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepagelinkedin

Region Gotland, Almedalsveckan
621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Du når oss på telefon vardagar klockan 09-12 och klockan 13-15.  
Det går också bra att kontakta oss via e-post: almedalsveckan@gotland.se

www.almedalsveckan.info

www.almedalsveckanplay.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer och kontaktpersoner som medverkat i det officiella programmet under de två senaste Almedalsveckorna (2019 och 2021), journalister samt de som fick tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan 2019. Det går också till deltagare på Almedagen 2020 och 2021, på uppstartsmötet inför Almedalsveckan 2022 samt de som själva har registrerat sig via hemsidan.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!