Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Vad säger våra två avslutningstalare om Almedalsveckans betydelse?

Publicerad 2021-06-30 17:10
Dags att presenterar svaren som våra två talare som avslutar årets Almedalsvecka ger på frågan om Almedalsveckans betydelse för det demokratiska samtalet. De två avslutningstalarna är statsminister Stefan Löfven Socialdemokraterna och Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Vilken roll spelar Almedalsveckan för det demokratiska samtalet?
 
"Grundtanken med Almedalsveckan, att medborgare får träffas för att samtala om viktiga samhällsfrågor, är mycket god. Vi ska vara glada att vi lever i ett land där vi kan ha öppna, demokratiska samtal. Nu har veckan ett nytt format och jag hoppas att Almedalsveckan blir den fantastiska arenan för det demokratiska samtalet som veckan kan vara." - Stefan Löfven
 
"Jag har två gånger haft förmånen att tala på Sveriges mest klassiska politiska scen: Almedalen. En mäktig känsla, men man blir också väldigt ödmjuk inför uppgiften och vad den innebär. Rum för öppna samtal blir allt viktigare, då en stor del av det politiska samtalet idag präglas av polarisering och smutskastning. Där människor med olika uppfattningar inte kan tala, förstå, eller kompromissa med varandra.
 
Det handlar allt mindre om vad människor tycker, och allt mer om vad människor ”är”. Denna ”identitetspolitik” bryter mot den liberala demokratins grundläggande idé om individuella rättigheter — och personligt ansvar. Jag tycker att det är en förödande utveckling. Men jag är också övertygad om att det går att bryta den negativa spiralen i Sverige. Att gå från låsning till lösning. Från ord till handling. Då måste vi sätta samhällsproblem i fokus. 
 
I år är det också precis 100 år sedan Sveriges riksdag fattade det avgörande beslutet om allmän och lika rösträtt. Vi ska fira att dåtidens rösträttskamp ledde till demokratins genombrott i Sverige. Men vi påminns också om att dagens demokrati är inget vi ska ta för givet. Vi har alla ett ansvar för att forma såväl samtiden som vår framtid. För demokrati måste vinnas för varje generation, om och om igen.
 
Här kan Almedalen spela en roll genom att erbjuda plattformar och forum för diskussion." - Ulf Kristersson
 
Samtliga partiledare talar från Riksdagen, istället för som vanligtvis i Almedalen. Talen direktsänds i flera medier, bland annat i SVT och på Almedalsveckan Play.
Fler nyheter i senaste nyhetsbrevet
Vi har fått bra tips på hur du som arrangör gör det evenemang mer tillgängligt för personer med hörselnedsättning. Vi tipsar också om den officiella invigningen av årets Almedalsvecka, som sker söndagen den 4 juli klockan 09.00. 
 
Behöver du komma i kontakt med oss? I nyhetsbrevet finns information om våra utökade öppettider i supporten. Detta är några av de nyheter som du kan läsa i nyhetsbrevet, klicka på länken så ser du nyhetsbrevet i sin helhet.
 
Får du inte vårt nyhetsbrev?
Alla utskickade nyhetsbrev finns här, plus en länk för att bli prenumerant.