Almedalsveckans nyhetsbrev 1, 2021. Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

1 februari 2021

Planeringen igång inför årets Almedalsvecka

Planeringen inför sommarens Almedalsvecka är igång. Årets vecka blir en annorlunda vecka på många sätt.

Beslutet om att genomföra en hybrid Almedalsvecka kommer att ses över under februari utifrån hur vi tror att förutsättningarna för att träffas fysiskt kan se ut i sommar. Nytt beslut tas senast den 1 mars.

Till dess vi har ett definitivt beslut kring hur veckan ska genomföras är vårt fokus att planera för en hybrid Almedalsvecka, där alla evenemang - digitala, fysiska eller både och - genomförs på plats i Visby.

Vill du dela med dig av hur du tänker inför sommarens Almedalsvecka, så lyssnar vi mer än gärna!


1 mars fattas beslut om årets Almedalsvecka

Den 1 mars tas följande beslut av våra politiska styrgrupper:

  • Blir det en hybrid eller digital Almedalsvecka?
  • Vad gäller för markupplåtelser utifrån då gällande restriktioner för allmän sammankomst?

Hyrbid Almedalsvecka

Blir beslutet blir att Almedalsveckan ska arrangeras som en hybrid vecka kommer våra styrgrupper också besluta om allt ska ske i Visby både digitala och fysiska evenemang, eller om digtiala evenemang kan göras på annan plats än i Visby. 

Markupplåtelser

Vi hoppas att vi i början av mars vet mer om restriktionerna ser ut i sommar. Om det skulle bli möjligt med tillstånd för markupplåtelser så lägger vi upp årets karta på vår hemsida.


Anordna möten på offentlig plats i sommar

Just nu råder restriktioner som innebär att max 8 personer får ses i en allmän sammankomst. Det gör att Polisens tillståndsenhet inte kan ge tillstånd för att vara på offentligt markplats ännu. Vi återkommer när och om det är möjligt för Polisen att handlägga ansökningar om markplats under Almedalsveckan.

Detta i sin tur har lett till att vi ännu inte har lagt upp kartan över Almedalsområdet med vilka markplatser som det går att ansöka om. 


Dela gärna hur ni tänker inför sommaren

Under februari samlar vi in information och synpunkter i syfte att presentera ett beslutsunderlag för våra politiska styrgrupper kring hur årets Almedalsvecka ska genomföras.

Hur tänker du och din organisation kring planeringen inför Almedalsveckan 2021? 

Ring eller skicka e-post till oss senast den 21 februari,om du vill få med dina synpunkter.


Våga planera i ett osäkert läge

Osäkerheten kring hur sommaren kommer att se ut sätter stor press på våra arrangörer. Vågar man att boka lokal och boende om vi inte vet med säkerhet att det blir en fysisk vecka? 

Att arrangörer ska våga planera i ett osäkert läge har Gotlands besöksnäring arbetat med under hösten, vilket har resulterat i bland annat flexiblare avbokningsvillkor. Under Almedagen i december fanns en punkt på agendan som handlade om hur Gotland agerar för att arrangörer ska känna trygga i sin planering och hur det långsiktigt stärker Almedalsveckan.

Missade du detta så kan du se det i efterhand. 

Länk till inspelningen av Almedagen >>


Digitala möten ökar tillgänglighet under Almedalsveckan

Vi rekommenderar dig som arrangör att planera för digitala evenemang, även om det skulle bli en hybrid Almedalsvecka. Digitala evenemang kan öppnas upp för publik och dessutom ger en ökad tillgänglighet för alla, inte bara de som är på plats under ett vanligt år i Visby.

Att bjuda in deltagare att medverka via webbsända evenemang är inte något nytt i det officiella programmet. Senast genomfördes drygt 1 000 evenemang av totalt 3 673 både digitalt och på plats. 


Almedalen Just Nu 2021

Den officiella programkatalogen för 2021 görs i samarbete med Gotlands Media och heter Almedalen Just Nu.

Appen Almedalen Just Nu finns på Appstore och Google play.

Läs mer om detta här >>

Förstasida på Almedalen Just Nu 2019

Vår demokrati 100 år - värd att fira!

Bilden som utgjorde omslaget för Almedalen Just Nu 2019 är lika aktuell 2021. I år är det nämligen 100 år sedan det slutliga beslutet togs som innebar allmän och lika rösträtt i valet den 12 september 1921.

Sveriges Riksdag har under de senaste åren lyft firandet av demokratin i olika sammanhang. Så även under Almedalsveckan. Under Almedalsveckan 2019 invigningstalade vår talman kring demokrati och vi fick låna delar av en utställning av riksdagsförvaltningen om Demokratin 100 år. En utställning som visades i Almedalsområdet under Almedalsveckan.

Vill du veta mer om hur kampen för allmän och lika rösträtt gick till, vilka förkämpar vi har att tacka för att vi har vår svenska demokrati?

Då finns det mycket att se, läsa och lyssna till på följande sidor:


Frågor om Almedalsveckan 2021 finns samlade i vår FAQ

Vi har samlat de frågor vi får från arrangörer kring Almedalsveckan 2021 på vår hemsida. Hittar du inte din fråga här, kontakta oss så hjälper vi dig att besvara den och lägga till den i vår lista.

Länk till vår FAQ >>


Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.


Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepage

Gilla oss gärna!


Region Gotland, Almedalsveckan
621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Vi finns på telefon klockan 09:00-15:00 (lunchstängt klockan 12:00-13:00). Eller via e-post: almedalsveckan@gotland.se
www.almedalsveckan.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer, journalister, de som fått tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan för de senaste två åren, deltagare i Almedagen 2020 och 2021, samt de som själva har registrerat sig för vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!