Förberedelserna för årets Almedalsvecka pågår för fullt hos många av de närmare tvåtusen arrangörer som tillsammans skapar veckans innehåll. Frågor om markplats, tillstånd och vad som krävs för att vara en del av det officiella programmet börjar komma in till Almedalsveckans projektkontor.
- Vårt syfte med Almedagen är att arrangörer ska få praktisk hjälp kring tillståndsfrågor, miljödiplomering och tips om hur evenemangen blir tillgängliga för alla, för att nämna några delar av vad vi kommer att prata om från scenen, säger projektledaren Mia Stuhre.
Förutom att deltagarna får tips och råd inför sin medverkan i Almedalen, bjuder också spännande personer på sin erfarenhet från Almedalsveckan, till exempel hur de använder sitt engagemang i sin långsiktiga planering. Detta har lockat närmare 220 personer att anmäla sig, från över 100 olika organisationer.
- Vi vill också skapa en ”pop-up-Almedalen” med intressanta diskussioner, om hur vi lever upp till vår vision att det ska vara en demokratisk mötesplats för alla samt vilken roll Almedalsveckan spelar utifrån utveckling av demokratin som vi ser i samhället, fortsätter Mia.
Det är andra gången som Almedalsveckan arrangerar en pop-up i Stockholm genom Almedagen. Förutom intressanta programpunkter från scenen, finns ansvariga för Region Gotlands värdskap och ett tjugotal representanter från den gotländska besöks- och eventbranschen på plats för att visa upp vad Gotland har att erbjuda.
Almedagen är precis som Almedalsveckan kostnadsfri och öppen för alla. Media är hjärtligt välkomna.