Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Stort internationellt intresse för Almedalsveckan!

Publicerad 2019-06-27 14:18
Många länder blickar mot Sverige och antalet demokratiska mötesplatser världen över växer för varje år. Det är inte bara i västvärlden som ringarna från Palmes tal i Almedalen har spridits. I år får Almedalsveckan bland annat besök av delegationer från Finland, Uruguay och Sydkorea.
Alla har nog inte förstått vilken påverkan Almedalsveckan har haft och fortfarande har i världen, det är inte bara i Sverige som Almedalsmodellen har spridit sig.
 
Detta är fantastiskt och viktigt, eftersom demokratin inte är något vi bara kan ta för givet, det är något vi alltid måste värna om. Många av dessa demokratiska festivaler börjar sin berättelse med... It all started in Sweden!
 
De demokratiska festivalerna fyller en särskilt viktig funktion i yngre demokratier där öppenhet och mångfald inte är lika självklart som här. Hos våra baltiska grannländer i öst är festivalerna viktiga för att skapa en närhet till politiken och bygga förtroende för demokratin.
 
Ett tiotal demokratifestivaler från Norden, Baltikum och Belgien har träffats regelbundet under de senaste två åren. Syftet har varit att utbyta erfarenheter och hjälpa varandra att utveckla mötesplatserna.
 
En av de mest intressanta lärdomarna Almedalsveckan har fått med sig hem är att Almedalsmodell är unik i sitt slag. Inget annat land har en festival, eller mötesplats, som tillåter alla att vara med, oavsett storlek på organisation eller fråga. 
 
Invigningstalar från Almedalen scen den 30 juni gör bland annat grundaren av Folkemødet, den danska motsvarigheten till Almedalsveckan, Bertel Haarder. Bertel, tidigare minister i Folketinget besökte Almedalen i slutet av 2000-talet, blev inspirerad och tog Almedalsmodellen med sig till Bornholm. Sedan 2011 hålls Folkemødet i Allinge, norr om Rönne, och lockar mer än 100 000 deltagare.